LAMPUNG TIMUR INFO  Klik op een regel in het menu

Lampung Timur kort

Taman Purbakala Pugung Raharjo

Way Kanan

Way Kambas

Danau beringin indah

Agro toerisme

Hoe bereikt u AG

Website Dienst Investeringen, Cultuur en Toerisme

www.visitlampung.com

Website van het Bestuur van de Provincie Lampung

www.lampungprov.go.id

Lampung Timur kort

Lampung Timur is de jongste Kabupaten van de Provincie Lampung en kwam tot stand op grond van de Wet No. 12 van 1999. Lampung Timur met als hoofdstad Sukadana biedt best wat mogelijkheden die het aantrekkelijk zijn voor toeristen, zowel door de natuurlijke landschappen, voor natuur toerisme, cultuur toerisme, de bijzondere adat en door de attractie van de olifanten in het Nationaal Park Way Kambas dat al bekend staat bij internationale en binnenlandse toeristen. Daarbij is Lampung Timur gunstig gelegen, dat de afstand vanaf Jakarta relatief kort is.

Lampung Timur is zoals de naam al zegt gelegen in het oostelijk deel van de Provincie Lampung en had in het jaar 2000 een bevolkings van ruim 700.000 zielen, bestaande uit volken van Lampung, Bali, Jawa, Sunda en andere op en een oppervlakte van 5.325,3 km2.

Lampung Timur is een streek met nog veel oorspronkelijke cultuur zoals het Lampungse schrift, de huwelijks adat, Canggetdansen, de Penganggeh-dans, traditionele (adat) huizen (Nuwo Sesat) en ook overblijfselen uit historische tijd. Het gebied van Lampung Timur is ook bekend om zijn producten zoals zwarte peper, koffie, kruidnagelen, cacaobonen en z'n vruchten zoals durian, duku, rambutan, bananen en nog anderen.

 

De voornaamste bron van inkomsten van de bevolking van Lampung Timur zijn de bedrijfsresultaten van de landbouw, plantages, visserij, veeteelt en handel. In de streek langs de oostkust wordt gewerkt aan behoud van natuur en milieu door terugplaatsen van koraal, schelpdieren en aanplant van mangrove bossen. Interessant is ook dat landbouwers vaak hun akkers omzomen of volplanten met djati-bomen (teak). Het hout van deze bomen wordt meest voor meubelen gebruikt. Djati uit Indonesië komt geheel uit aanplant en niet, zoals wel wordt gesuggereerd, uit regenwouden.

Taman Purbakala

Taman Purbakala in de Desa Pugung Raharjo strekt zich uit over 30 HA waarin historische overblijfselen worden bewaard afkomstig van verschillende tijdperken.

Deze overblijfselen betreffen artefacten zoals beelden, inscripties, plaatselijk zowel als keramiek van elders (Han-, Yuan-, Sung- en Ming Dynastie); een karakteristiek beeld van polynesische herkomst wordt bewaard in het lokale museum dat voor dat doel in de nabijheid werd gebouwd.

Een primitieve gegraven versterking omringt het Purbakala complex; het water ervan wordt verondersteld te zijn betrokken uit de aan de oostzijde gelegen waterbron, waarvan wordt gezegd dat het baden erin borg staat voor een langdurige jeugd.
Dit toeristische object is gelegen in de Kabupaten Lampung Timur op een afstand van ongeveer 50 Km van de stad Bandar Lampung. Het ligt op wandelafstand (2 km) van AG.
Way Kanan

Way Kanan is gelegen in het gebied van het Nationale Park Way Kambas op 13 km van de hoofdingang (Plang Ijo).

Met enig geluk zal de bezoeker rondzwervende of over de weg lopende wilde dieren kunnen ontmoeten. Vanwege zijn flora en fauna is Way Kanan een hemel voor natuurliefhebbers.

Dit gebied is ook de beschermde oorspronkelijke habitat van de sumatraanse neushoorn en is tevens het ontwikkelingsproject voor de sumatraanse Badak (neushoorn) populatie alsmede voor onderzoek van de sumatraanse tijger.
Er is gelegenheid voor oerwoud-trekking of voor stroomop- of stroomafwaartse tochten met een motorbootje op de rivier om flora en fauna beter te kunnen waarnemen onder begeleiding van een gids.

Nationaal Park Way Kambas

Way Kambas is een groot park, dat zich over 1.300 km2 landoppervlak uitstrekt in het oostelijk deel van Lampung. Het is een rit van twee uur vanuit Bandar Lampung (1 uur van af AG) langs irrigatieprojecten, een aantal stadjes en dorpen waaronder een Balinese transmigratie nederzetting. Een genoeglijk ééndags uitstapje.

Way Kambas is het enige Indonesisch/Sumateraanse olifanten trainings centrum, gedeeltelijk gefinancierd door het World Wildlife Fund en is tevens het reservaat voor de Sumatraanse olifanten.

De gedachte achter het olifanten trainings centrum was het gegeven dat niet alleen door de opkomst van grootschalige transmigratie, maar tevens door de snel groeiende bevolking en de boskap veel van hun natuurlijke habitat door mensen in gebruik is genomen. De inperking van hun habitat dwingt ze voor hun voedselvoorziening uit de bossen te komen waardoor huizen van landbouwers en in de dorpen worden vernield.

Bezoekers van het trainings centrum kunnen zich vermaken met een rit per olifant rond het centrum of een safari-rit, of wel het aanschouwen van de paring (december/januari of juni/juli).

Accommodatie staat aan de bezoekers ter beschikking in het trainings centrum, er zijn T-shirts, petjes te koop bij de souvenirverkopers zowel als bij de eettentjes.

Het plan was om van Way Kambas te ontwikkelen tot een Safari Park (Eco Resort) waardoor het voor de bezoeker aantrekkelijker zal worden. Het is er nog niet van gekomen.

Danau Beringin Indah

Danau Beringin Indah (Dam Way Kawat);

in het nederlands: het mooie waringin meer - is gelegen bij de hoofdstad Sukadana van de residentie Lampung Timur, op een afstand van ongeveer 700 m van de openbare weg. Het meer ziet er heel natuurlijk uit met nog mooi helder water. Sukadana is een van de oudste oorspronkelijke steden van Lampung.

Agro Toerisme

De Provincie Lampung staat al lang bekend als een gebied waar rubber, peper, koffie, kruidnagelen, cacao enz. vandaan komen. Deze streek leent zich daardoor ook uitstekend als een reisdoel voor agro-toerisme.

De plaatsen die kunnen worden bezocht zijn o.a.: PTPN VII (PT Perkebunan Nusantara VII) te Bergen - Zuid Lampung, de rundermesterij PT Tippindo bij het dorp Negara Batin - Gemeente Jabung - Oost Lampung, de kwekerij en inblikker van ananas Terbanggi Besar - Midden Lampung, de volks-peperplantages en niet te vergeten de vele cocos-plantages, in de omgeving van de hoofdweg van Bandar Lampung naar Way Kambas, bij de dorpen Mataram Baru en Pugung Raharjo.

Hoe bereikt u AG?

Ik zie je bij AG !

Klik mij

zie ook Lampung Info